به گزارش اقتصادران، روزنامه تعادل نوشت:
نشست علنی دیروز شورای شهر تهران اگر چه مانند نشستهای اخیر پرتنش نبود اما بدون حاشیه نیز نبود. عدم حضور علیرضا زاکانی، شهردار تهران به هنگام بررسی گزارش حسابرس از تفریغ بودجه سال ۱۴۰۱ پایتخت محل مناقشه و بحث تقریبا دامنه داری شد. با وجود این، پس از ارایه ادله موافقان و مخالفان در این باره، در نهایت این گزارش قرائت و بررسی شد. به باور برخی از اعضای شورای شهر تهران، این گزارش نشان از سیطره آشفتگی بر مناسبات مالی شهرداری است و ابهامات متعددی در این زمینه وجود دارد.
در این حال، ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران در واکنش به گزارش حسابرسی تفریغ بودجه سال ۱۴۰۱ شهرداری تهران گفت: ۴۱ همت از بودجه ۹۱ همتی شهرداری که با بودجه عمومی جمع میشود، بیحسابرسی است. گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۱ شهرداری تهران در دویست و سی و ششمین جلسه علنی شورا، توسط حسابرس رسمی قرائت شد و پس از آن نیز آخوندی رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورا گزارش تکمیلی را قرائت کرد که پس از استماع این گزارشها امانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه و عضو شورای شهر گفت: حسابرس شهرداری در ارایه گزارش خود، اذعان میکند که کدینگ حسابهای شهرداری، با کدینگ بودجهای متفاوت است، لذا امکان مطابقت منابع و مصارف واقعی درج شده در تفریغ بودجه با سیستم فاینانس بهطور کامل میسر نشده است. وی افزود: در ادامه گزارش، حسابرس میگوید که بررسی تفریغ بودجه، صرفاً مربوط به بودجه عمومی شهرداری تهران بوده و شامل بودجه سازمانها و شرکتهای وابسته به شهرداری نمیباشد و بررسی آن مستلزم در اختیار داشتن اطلاعات مالی سازمانها و شرکتهای وابسته به شهرداری است.
امانی با اشاره به بخش دیگری از اظهارات حسابرس شهرداری اظهار کرد: حسابرس شهرداری در رابطه با ۴۱ همت از بودجه ۹۱ همتی شهرداری که با بودجه عمومی جمع میشود؛ میگوید نمیتواند اظهارنظر کند. این تفریغ بودجه آن سازمانها و شرکتها نیست. امانی ضمن تشکر از صداقت و بیطرفی گزارش حسابرس شهرداری، این گزارش را پر اشکال و ناقص دانست و افزود: در گزارش بخش محاسبه مصارف، تعداد ۸۴ ردیف بودجهای، فاقد اعتبار مصوب بوده است. یعنی شهرداری تهران در سال ۱۴۰۱، ۸۴ ردیف بودجهای را بدون مصوبه شورا هزینه کرده است. وی این عملکرد را در کارنامه شهرداری تهران، قابل تأمل و رسیدگی دانست و در پایان گفت: در تصویب تفریغ بودجه ۱۴۰۱ شهرداری تهران، باید تأمل زیادی داشت و در بسیاری از موارد، به سقف مصوب شورا و تبصرهها، عمل نشده است.
آشفتگی مالی در شهرداری تهران
در ادامه این جلسه اقراریان عضو کمیسیون نظارت و حقوقی شورا نیز گفت: اعداد با ما سخن میگویند و گزارش تفریغ بودجه یکی از شاخصهای بررسی عملکرد شهردار و همکاران اوست و برخی از اعضاء به این عملکرد نقد دارند.
وی افزود: در این گزارش اعداد به ما میگویند که ما یک آشفتگی مالی در شهرداری تهران داریم، بر اساس گزارش تفریغ بودجه و سخنان آقای امانی، به گوشهای از چرایی این آشفتگی اشاره شد و ابهامات بسیاری زیادی در خصوص این گزارش حسابرسی وجود دارد.
مباحثه درباره حضور یا عدم حضور زاکانی در شورا
اعضای شورای شهر تهران در جلسه دیروز خود در حالی بررسی تفریغ بودجه سال ۱۴۰۱ شهرداری تهران را روی میز بررسی قرار دادند که از همان ابتدا عدم حضور شهردار تهران برای بررسی به موضوع بحث و انتقاد برخی اعضای شورای شهر تبدیل شد. ناصر امانی عضو شورای شهر برای عدم حضور شهردار در جلسه بررسی تفریغ بودجه واکنش نشان داد و گفت: بر اساس ماده ۲۶ قانون شهرداریها، مسوولیت تنظیم بودجه و نظارت بر آن برعهده شهردار است و واگذاری این وظیفه به هر یک از مدیران رفع مسوولیت نمیکند و شهردار تهران موظف است برای بررسی و تفریغ بودجه در صحن شورا حضور یابد و براساس متن قانون بدون حضور شهردار رسیدگی به لایحه تفریغ بودجه غیرقانونی است و دقت داشته باشید که تفریغ بودجه مهمترین کار شورای شهر و خطکش اندازهگیری شهرداری است و این در حالی است که در قانون نظارت بر شهرداری تهران جزو وظایف شورای شهر است.
در ادامه محمد آخوندی رییس کمیسیون بودجه شورای شهر تهران با رد الزام حضور شهردار در جلسه بررسی گزارش تفریغ بودجه گفت: صراحت ماده بیست وششی که به آن تاکید شده مشخص است اما شهردار در تیرماه این گزارش را به شورا داده و این لایحه نیست که الزام داشته باشیم که شهردار در جلسه حضور یابد، بلکه گزارش تفریغ بودجه است و معمولا اینگونه است که وقتی گزارش تفریغ به شورا میآید، شورا گزارش را به حسابرس داده و بعد از بررسی حسابرس تکالیف مشخص شده و آن را در شورای شهر بررسی میکنیم. وی با بیان اینکه استناد ماده ۲۶ به ماده ۳۸ قانون شهرداریهاست، گفت: دقت داشته باشید که در فروردینماه سال گذشته در تعامل دولت و مجلس قانون فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه شورا و شهرداریها که چند صد صفحه بود، ابلاغ شد و در این ابلاغیه ماده ۳۸ قانون شهرداریها منسوخ شد. حبیب کاشانی در واکنش به این سخنان گفت: به نظر میرسد اصلاح ویرایشی لازم است چراکه این گزارش تفریغ بودجه است.
مهدی چمران نیز با بیان اینکه حضور یا عدم حضور شهردار موضوع مهمی نیست و ما باید درباره منسوخ شدن یا نشدن قانون صحبت کنیم، گفت: برداشت من این بود که قرار است گزارش حسابرس و کمیسیون را بررسی کنیم و تکالیف مندرج را بررسی خواهیم کرد و امروز این گزارش بررسی خواهد شد اما در مورد تصویب گزارش باید شهردار باشد. ناصر امانی در واکنش به این سخنان گفت: در هیچ جای قانون گزارش حسابرس تفریغ بودجه نداریم و معنا ندارد که یکبار گزارش حسابرس بررسی شود و یک بار هم با حضور شهردار گزارش تصویب شود. مهدی عباسی دیگر عضو شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه ما باید پایبند قانون باشیم، اظهارکرد: بعید میدانم شهردار واهمهای داشته باشد که در جلسه تفریغ نباشد؟ حالا به هر دلیلی شهردار نیامده و ما این مساله را میپذیریم؛ اما دقت داشته باشید که مطابق بودجه تصویب تفریغ بودجه نیازمند حضور شهردار تهران است.
پرویز سروری نایبرییس شورای شهر تهران نیز در واکنش به این مساله گفت: اگر بحث اجرای قانون است پس آیا بررسی تفریغ بودجه سال گذشته که شهردار در آن حضور نداشت، غیرقانونی بوده؟ در چهار سالی که در شورای شهر چهارم بودم به یاد ندارم که آقای قالیباف برای بررسی تفریغ به شورا آمده باشند و حالا یک ساعت وقت شورا را گرفتهایم که ببینیم آیا بررسی این گزارش قانونی است یا نه؟ در حالی که در همین شورا تفریغ بودجه در سال گذشته بدون حضور شهردار برگزار شد. اقراریان نیز در واکنش به این سخنان گفت: در دستورجلسهای که برای ما ارسال شده رونوشت به آقای زاکانی زده شده است و از او خواسته شده که در ساعت ۱۰ امروز برای بررسی تفریغ بودجه در صحن حضور داشته باشد و حالا به هر دلیل شهردار در جلسه حاضر نیست و دقت داشته باشید که ما وقتی گزارش شرکتها و سازمانها را بررسی میکنیم مدیران عامل در صحن حضور دارند و حالا میخواهیم تفریغ بودجه کل شهرداری را بررسی کنیم و باید مسوول شهرداری که شهردار تهران است در این جلسه حضور مییافت.
ناصر امانی در واکنش به سخنان سروری گفت: آنقدر معاون شهردار بودن در دورهای را به سر من نزنید. این مباحث سیاسی نیست چراکه الان من نماینده مردم هستم و در این خصوص سوگند خوردم و به معاون بودن نیز افتخار میکنم و اگر در دورهای شورا از شهرداری نخواسته که در جلسه بررسی تفریغ بودجه باشد خودش باید پاسخگو باشد. سروری در واکنش به سخنان امانی بار دیگر گفت: امانی مرد همیشه متذکر شوراست و میخواهند خود را جلوه و نماد قانونمداری کند و نمیدانم چرا از اسم معاون بودن خود خوفناک است. حالا مگر جرم است؟ ولی سوال اصلی من از هیات رییسه است که امانی چند بار باید تذکر بدهد؟ آیا تا ساعت ۱۲ میخواهد مدام تذکر بدهد و هیات رییسه باید در این مورد تصمیمگیری کند؟
امانی نیز در واکنش به سخنان سروری با میکروفن خاموش اعتراض کرد و از دوران مدیریتش در دوره شهردار اسبق دفاع کرد و این مساله سبب شد که حبیب کاشانی با صلوات صحن را به آرامش دعوت کند و گفت: بهتر است بحثهای طلبگی را در اتاقهایمان با آرامش بیشتر داشته باشیم و روز شنبه دو ساعت با سروری جلسه داشتم و او مرا نصیحت کرد ولی در این موضوع رییس جلسه تعیینکننده است که ما باید چکار کنیم. چراکه تنها ۴۴۷ روز به این دوره مدیریت شهری باقی است و سخنان چمران فصلالخطاب خواهد بود.
چمران نیز در واکنش به این سخنان گفت: از نظر من تکلیف مشخص است و نمیتوانیم بند به بند تفریغ بودجه را بررسی کنیم پس گزارش به کمیسیون و حسابرس داده میشود و ما خلاصه بررسی حسابرس را بررسی و تصویب خواهیم کرد و اگر سوالی داریم باید از شهردار یا نمایندهای که معرفی میکند بپرسیم اما این مساله سلب مسوولیت از شهردار نمیکند. در ادامه از باقری معاون برنامهریزی شهرداری تهران درخواست شد که توضیحات خود را ارایه دهد که این مساله سبب اعتراض امانی شد و گفت: ایشان نمیتواند صحبت کند چراکه مساله داخلی شوراست و اجازه ندارند صحبت کنند و من اعتراض دارم چراکه میخواهند قانون را برای ما تفسیر کنند؛ این سخنان امانی سبب اعتراض چمران شد و از باقری خواست که سخنانش را زودتر بیان کند و باقری معاون امور شوراهای شهرداری تهران نیز با بیان اینکه براساس قانون شهرداری اجازه دارد تا پایان شهریورماه گزارش تفریغ بودجه را به شورا بدهد، گفت: در مواد قانون این قانون اعلام شده است که تا پایان رسیدگی و تأیید گزارش از طریق حسابرس شهردار میتواند توضیحات لازم را به شورای شهر اعلام کند.
لذا هر زمانی که تشخیص بدهید شهردار تهران آماده ارایه توضیحات و گزارش است. بر اساس این گزارش، در نهایت مقرر شد، گزارش حسابرس درخصوص تفریغ بودجه ۱۴۰۱ شهرداری تهران ارایه شود.