به گزارش اقتصادران، یکی از مطالبههای اساسی از پزشکیان، مسأله رفع فیلتر بود. پزشکیان نیز در کلام و شعار خود پذیرفته بود که بدون تعارف با این مسأله برخورد کند. اما دولت پس از استقرار، برخوردی محافظه کارانه در قبال مسأله اینترنت پیش گرفته است.
این اظهارات با واکنش منفی جامعه روبرو شد. وزیر در توئیتی در شبکه فیلترشدهٔ ایکس اظهار کرد که راه دولت در برداشتن فیلترینگ برگشتناپذیر است اما این کار را با توافق و اجماع انجام میدهد. این اظهارات هم مورد انتقاد واقع شد. کارشناسان و کاربران در توئیتها و اظهارنظرهای متعدد یادآوری کردهاند که برقراری و اعمال فیلترینگ مستلزم کار کارشناسی است نه رفع آن. کاربری اشاره کرده است که اتفاقاً اعمال فیلترینگ یکشبه و بدون اطلاعرسانی انجام میشود اما حالا رفع آن به گفته وزیر مستلزم کار «کارشناسی» و «اجماع» است.
بخش قابل توجهی از کاربران معتقدند آنچه در ذهن وزیر و مجموعه دولت میگذرد، مدیریت و طبقهبندی اینترنت است که باز هم جلو دسترسی آزاد و عمومی از اینترنت را میگیرد. اما واقعا دولت چقدر به وعدههای انتخاباتی رئیساش وفادار است؟ چقدر در ساختار قدرت توان اجرای رفع فیلتر را دارد؟ و آیا اراده کافی برای انجام چنین کاری را دارد؟
پزشکیان در انتخابات درباره اینترنت صریح وعده داد
رضا قربانی، نائب رئیس کمیسیون نوآوری اتاق بازرگانی، معتقد است که یکی از دلایل اساسی رأی دادن به پزشکیان، مسأله اینترنت و رفع فیلتر بوده است. او در اینباره میگوید: ««انتظار از مجموعه دولت این بوده که در رابطه با فیلترینگ، اظهار نظر مشخصی داشته باشد. قبل از انتخابات آقای پزشکیان و اطرافیان صحبتهای صریحی درباره اینترنت کرده بودند و الان هم باید صریح صحبت کنند. من به عنوان شهروند دو خواسته جدی از دولت دارم؛ اول اینترنت و دوم بحث تعامل با جهان که هم اکنون باقیمانده است. در انتخابات اخیر آن جمعیتی که به آقای پزشکیان رأی دادند، خواهان اینترنت و تعامل با جهان بودند.»
رضا قربانی معتقد است که اینترنت در ایران درگیر اختلال است و اختلال به معنای سرعت پایین نیست. او میگوید: ««ما سه شاخص برای اینترنت داریم که بر آن مبنا میگوییم اینترنت دچار اختلال است. مشکل ما در اینترنت بحث سرعت نیست. یکی از اختلالات اینترنت، بحث فیلترینگ است. فیلترینگ یک ساز و کار مشخص دارد. همان کمیته تعیین مصادیق مجرمانه، میتواند دستور به رفع فیلتر دهد. ما خودمان را نباید گمراه کنیم، ۷۰ درصد ترافیک اینترنت از بستر اینستاگرام و تلگرام و واتساپ میگذشت، الان که سیاست برخورد با جریان اصلی اینترنت اتفاق افتاده، دوباره طبق آمارهای غیررسمی، ۷۰ درصد ترافیک اینترنت مربوط به پلتفرمهای معروف است. طبق صحبت یکی از اپراتورها، فیلترشدن پلتفرمهای مطرح، باعث تغییر رفتار مردم شده و همه به سوی این پلتفرمها رفتهاند. مطالبه ما از دولت این است که نسبت به دولت قبل، با فیلترینگ برخورد کند.»
۵۰درصد رفع فیلترینگ در دست دولت است
نائب رئیس کمیسیون نوآوری اتاق بازرگانی، معتقد است که در کمیته بررسی فیلترینگ، دولت ۶ نماینده دارد و میتواند خیلی صریح به مسأله اینترنت بپردازد. در مقابل نیز دولت نباید به جای رفع فیلتر، سراغ فیلترشکنفروشها برود. او میگوید: «در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه ۶ نفر از ۱۲ نفر عضو دولت هستند. وزیر ارتباطات در هر حال از نظر افکار عمومی، مسئول رفع فیلتر است و نمیتواند خود را کنار بکشد. در کمتیه تعیین مصادق، نماینده وزارت اطلاعات و وزارت کشور هم هست اما همه انتظار از وزیر ارتباطات دارند. باید یک ارادهای وجود داشته باشد که واضح صحبت کند و اینستاگرام و تلگرام و واتساپ را رفع فیلتر کند. دولت انرژی بسیار زیادی گذاشته که پرترافیکترین سرویسهای اینترنت را فیلتر کند. یک مبارزه در اینترنت بین شهروند و دولت وجود دارد که هیچ حسنی برای دولت نداشته است. ما به جای اینکه اصل مسأله را درمان کنیم، میخواهیم با فیلترشکنفروش برخورد کنیم که خیلی حرفهای عجیبی است و انگار رئیسجمهور خود را به آن راه میزند. گویی که این دولت و کسانیکه به آنها رأی دادند، مطالعه رفع فیلتر نداشتند. مشکل ما اصلاً ویپیان فروش نیست، مشکل مردم اختلال در اینترنت است. اگر وضعیت اینترنت را به قبل ۱۴۰۰ برگردانیم، حس بدی که درباره استفاده از اینترنت وجود دارد، تا حد خوبی درمان میشود. به نظر من این سادهترین موضوعی است که دولت باید آن را حل کند.»