به گزارش اقتصادران، بازار خودرو امروز هم شاهد نوسانات قیمتی بود. ارزیابیها نشان میدهد برخی از خودروهای داخلی و مونتاژی با افزایش قیمت همراه شدند، در حالی که برخی دیگر ثبات قیمت داشتند. ارزیابیها نشان میدهد، معاملهها به پایینترین سطح خود رسیده و خریداران به ناظران بازار بدل شدند. فعالان بازار به این نکته اشاره میکنند که رشد قیمت برخی از خودروهای داخلی به دنبال افزایش نرخ دلار و سایر بازرهای موازی رخ داده است. از سوی دیگر اتفاق هفته گذشته در تهران و ترور اسماعیل هنیه یکی از شخصیتهای برجسته حماس یکی دیگر از دلایلی است که فعالان بازار خودرو میگویند، موجب توقف معامله در بازار خودرو شده است. در این میان برخی از فعالان بازار خودرو نیز پیشبینی کردهاند، با توجه به اینکه کابینه دولت چهاردهم هنوز تشکیل نشده پیشبینی میشود که قیمت خودرو تا پایان تابستان دچار رکود سنگین شود و تعداد فروشندگان از خریداران بیشتر باشد.
بررسی بازار خودرو نشان میدهد که همچون هفتههای قبل، این هفته نیز قیمتها در این بازار در بخش خودروهای داخلی و مونتاژی و حتی در بخش خودروهای وارداتی در حال ریزش البته به صورت قطره چکانی ست. به اعتقاد فعالان بازار خودرو، با توجه به اینکه کابینه دولت چهاردهم هنوز تشکیل نشده پیشبینی میشود که قیمت خودرو تا پایان تابستان دچار رکود سنگین شود و تعداد فروشندگان از خریداران بیشتر باشد. در حال حاضر مصرفکنندگان همچنان چشم انتظار تعیین تکلیف بازار خودرو هستند چراکه هم قیمتها روند کاهشی به خود گرفته و هم انتشار اخبار مربوط به واردات خودروهای کارکرده توانسته اثر قابل توجهی بر داد و ستدها در بازار بگذارد.
در همین حال، مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو اظهار کرد: «بر کسی پوشیده نیست که به واسطه درآمدهای حاصله از خودرو، این محصول مصرفی در ایران به اشتباه به کالای سرمایهای تبدیل شده است. هر کالای سرمایهای هم در بازههای زمانی مختلف درگیر نوسانات قیمتی میشود.» وی همچنین عنون کرد: «با توجه به اینکه روز چهارشنبه هفته گذشه مراسم تحلیف مسعود پزشکیان انجام شد، دولت جدید عملاً منتظر تشکیل کابینه برای آغاز فعالیت خود است. پیشبینی میشود که قیمت خودرو در هفته آینده و حتی تا پایان تابستان نیز در رکود سنگین باقی بماند. اگر در بازار حضور پیدا کنید متوجه میشوید که خریداران فعلی بازار، عمدتاً مصرفکنندگانی هستند که جدای از نگاه سرمایهای که به خودرو در درازمدت دارند، نیاز مصرفی خود را هم با آن برطرف میکنند.» فرزانه در نهایت گفته است: «بنابراین اگر فردی قصد دارد برای نیاز روزانه اقدام به خرید خودرو کند، در وضعیت فعلی تعداد فروشندگان بازار بیش از خریداران است و میتوان با شناخت خوب، خرید مناسبی انجام داد.»
افت و خیز قیمت خودروهای داخلی
۱۹ هزار دستگاه خودرو در گمرکات است
اما از واردات خودرو چه خبر؟ مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت، میگوید: هماکنون ۱۹ هزار دستگاه خودرو در گمرکات موجود است. ۴۳ هزار دستگاه خودرو نیز در مناطق و در حال حمل داریم که مجموعاً ۸۲ هزار و ۳۶۵ دستگاه تحت واردات و در گمرکات و در حال حمل هستند. مهرداد خسروی، مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت اظهار کرده، بعد از ابلاغیه مصوبه واردات خودرو که به وزارت صمت صورت گرفت زیرساختهای لازم را ایجاد کردیم. با توجه به ثبت سفارشات که بیش از ۹۰ هزار دستگاه بود، در سال ۱۴۰۲ واردات حدود ۱۱ هزار و ۱۲۲ دستگاه خودرو انجام شده و در چهار ماهه امسال نیز حدوداً ۱۰ هزار دستگاه وارد کشور شده است. وی گفته است: هماکنون ۱۹ هزار دستگاه خودرو در گمرکات موجود است. ۴۳ هزار دستگاه خودرو نیز در مناطق و در حال حمل داریم که مجموعاً ۸۲ هزار و ۳۶۵ دستگاه تحت واردات و در گمرکات و در حال حمل هستند.
مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت با بیان اینکه ابلاغیه خودروهای کار کرده به تازگی انجام شده است، گفت: ما بر اساس تکالیفی که وجود دارد چارچوبها را مشخص میکنیم و جلسه ماده ۲ نیز با همکاری سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد باید برگزار شود و به نتایج خوبی هم خواهیم رسید.
وضعیت واردات خودرو باید مانند سالهای قبل از ۱۳۹۷ شود
در همین راستا، سخنگوی شورای رقابت گفت: قطعاً واردات باید به سالهای قبل از ۱۳۹۷ برگردد چراکه واردات خودرو به میزان کافی، بازار را متعادل میکند و به صنعت خودروسازی داخلی نیز کمک خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری مهر، سپهر دادجوتوکلی، سخنگوی شورای رقابت گفت: یکی از نهادهایی که به شدت تأکید داشت صنعت خودروسازی برای رقابت پذیر شدن و رشد بهتر باید واردات را به مجموعه سبد خود اضافه کند، شورای رقابت بود. وی به مصوبه ۶۱۷ شورای رقابت در آبان ماه سال گذشته به منظور تسهیل و رفع بروکراسی واردات خودرو به کشور اشاره کرد و افزود: شورای رقابت، این موضوع را به سازمان حمایت سپرد که مستقیماً توسط این سازمان انجام شود و تأخیری ایجاد نشود.
سخنگوی شورای رقابت با انتقاد از وضعیت موجود واردات خودرو گفت: اگرچه اقدامات خوبی انجام شده و نمیتوان انکار کرد اما به هر ترتیب این مقدار واردات، نیاز بازار ما را جوابگو نیست و قطعاً واردات باید به سالهای قبل از ۱۳۹۷ برگردد چراکه واردات خودرو به میزان کافی، بازار را متعادل میکند و به صنعت خودروسازی داخلی نیز کمک خواهد کرد. دادجوتوکلی در مصاحبه با رادیو در مورد اینکه آیا شورای رقابت در قیمتگذاری خالت میکند یا خیر عنوان کرد: ما در قیمتگذاری خودروسازی باید طبق دستورالعمل هیات تعیین قیمت کالا مربوط به سال گذشته عمل کنیم. در حقیقت، سازمان حمایت از مصرفکننده برای کمپانیها و افراد واردکننده این کار را انجام میدهد و هیچ منعی هم برای این قضیه از طرف شورای رقابت وجود ندارد.