به گزارش اقتصادران، بازار طلا روز دوشنبه از ادامه مسیر نزولی که از ابتدای هفته آغاز کرده بود، پشیمان و باز هم افزایش پیدا کرد. رشد بازار طلا پیشتر با شدت گرفتن تنشهای سیاسی آغاز شده بود، اما با گذر زمان و احتمالا دستکاریهای بانک مرکزی در بازار ارز این بازار نیز کمی از تک و تا افتاده بود تا این که به گفته «برزو حق شناس» تحلیلگر بازارهای مالی رشد دوباره نرخ نقدینگی در کشور که به تازگی آمار آن توسط بانک مرکزی منتشر شده، تقاضا را در بازار ارز افزایش داده و در نتیجه طلا و سکه گرانتر شدند.
سه عامل تعیین کننده در قیمت طلا و سکه
برزو حق شناس، تحلیلگر بازارهای مالی در تحلیل تحرکات بازار طلا میگوید: برای قیمت طلا همیشه یکی اونس تاثیر گذار است و یکی دلار. انس طلا که ظاهرا امروز با یک گپ منفی باز شد و دلار نیز در روزهای اخیر تحت تاثیر کمرنگ شدن ریسک سیاسی حالت اصلاحی به خودش گرفت و به دنبال آن روند قیمتی طلای داخلی نیز اصلاحی شد. اما در مورد دلار گزارش اخیر بانک مرکزی که دیروز منتشر شده مهم است. در این گزارش ریز آمارهای نقدینگی آورده شده که یک مقدار انتظارات تورمی را بالا برده است. بر اساس این گزارش نقدینگی ۸ میلیون میلیارد تومانی را رد کرد. این یک مقدار تقاضا را تقویت میکند، یعنی در زمانی که اثر درگیریها بر بازار کم شده بود، این عامل باعث شد یک مقدار تقاضا در بازار دلار بالا برود و در نتیجه طلا هم صعودی شود.
او توضیح میدهد: سه عامل در هفته آینده و برای ادامه مسیر در قیمت طلا تعیین کننده خواهد بود. یکی بحث ریسکهای سیستماتیک و درگیری ایران و اسرائیل است که قطعا تعیین تکلیف آن میتواند به بازار جهت بدهد. دوم گزارش نقدینگی است که یک مقدار انتظارات تورمی را تقویت کرده و باعث خواهد شد که پول حتی از بورس خارج و به سمت طلا و دلار سرریز شود. مورد سوم نیز بحث کابینه دولت جدید است. اگر آقای همتی رای بیاورد و رییس کل بانک مرکزی تعیین بشود میتواند دلار و طلا را به سمت و سوی متفاوتی ببرد.
ادامه حراج سکه در گرو انتخاب رئیس جدید بانک مرکزی
حراج سکه برنامهای است که در دولت قبلی برای از بین بردن حباب سکه اجرا شد. از همان زمان این طرح با واکنشهای زیادی مواجه شد؛ چرا که خود یک پالس افزایشی به بازار دلار بود. تصمیم در خصوص ادامه این برنامه در دولت چهاردهم احتمالا بتواند تغییراتی در قیمت سکه ایجاد کند.
حق شناس با بیان توضیحاتی در خصوص حراج سکه میگوید: این برنامه برای از بین بردن حباب اجرا نشد. دولت سیزدهم و بانک مرکزی نیز برای منفعت بردن از آن حباب سکه را حراج کردند. ما هم دیدیم حباب نه تنها از بین نرفت بلکه بزرگتر هم شد، یعنی کاری که بانک مرکزی کرد کسب درآمد از حباب بود و به نوعی خواستند که تامین مالی کنند. این که در دولت جدید اجرا میشود یا خیر بانک مرکزی در مورد آن تصمیم میگیرد. اول باید دید که ریاست کل بانک مرکزی عوض میشود یا خیر. باید دید آقای پزشکیان در این حوزه چه تصمیمی میگیرد.
به گفته وی به طور کلی این سیاست موفقی نیست. ما به صورت تجربی در دولتهای مختلف نتیجه این را دیدیم. در دولت آقای روحانی آقای سیف این را اجرا کرد. اما نتیجه اش را دیدیم که منابع و ذخایر ارزشمند طلا را تقریبا در کف قیمتی حراج کردیم. این نه تنها باعث کنترل قیمت نمیشود بلکه ذخایر بانک مرکزی را هم هدر میدهد.
پیش بینی قیمت طلا و سکه
این کارشناس بازارهای مالی در پیش بینی قیمت طلا و سکه میگوید: در مورد طلا به نظرم ریزش به زیر ۳ میلیون تومان و سکه به زیر ۴۰ میلیون تومان سخت است. مگر این که در حوزه سیاست خارجی ما خبرهای خیلی موثق و جدی بشنویم. از طرفی این که به بالاتر از سقف اخیری که به تازگی لمس شده، برسد هم تا آخر تابستان سخت است؛ یعنی سیاست گذار دخالت میکند و از ابزارهایش استفاده خواهد کرد. البته اینها در صورتی است که تنشی رخ ندهد. در صورت وقوع درگیری دست سیاست گذار بسته است و ممکن است سقفهای قیمتی جدیدی را در بازار طلا ببینیم.
نگاه طلای جهانی به انتخابات آمریکا
برزو حق شناس همچنین درباره تحرکات انس طلا با اشاره به اثرگذاری انتخابات آمریکا تصریح میکند: درباره بازارهای جهانی و به طور خاص اونس جهانی بیشتر نگاهها به انتخابات آمریکا است. تا یکی دو هفته پیش که دوگانه آقای بایدن و آقای ترامپ بود، چون بازارها وزن را به این میدادند که آقای ترامپ انتخاب میشود ما میدیدیم که هر موقع انتخاب ایشان بر اساس نظرسنجیها یک مقدار جدیتر میشد، بازارهای جهانی و انس صعودی میشدند، ولی الان این دو گانه با جایگزینی خانم هریس فرق کرده است. کاملا هریس شانس جدی دارد و شاید احتمال انتخاب اوست که بازارها را وارد رکود کرده است. البته این را هم در نظر بگیرید که معمولا ذهنیت معامله گران بعد از یک رکود ادامه دار صعودی شدن انس طلاست.