به گزارش اقتصادران، این روزها سبزپوشی به جزء جداناشدنی بازار سرمایه تبدیل شده و شاخصها هر روز بیش از گذشته سبز هستند که نشان از افزایش اعتماد و ورود نقدینگی به بازار سرمایه دارد. برخی از کارشناسان عقیده دارند که شاید طی روزهای آتی شاهد منفیهای خرد در بازار باشیم تا تالار شیشهای کمی متعادل شود و دوباره صعود با قدرت بالاتری را شروع کند.
میزان تنشهای خاورمیانه تا حدود زیادی کاهش یافته و شرایط بهتری در بازار مالی تجربه میشود و به نوعی در این مدت با کاهش تنشها بازارهای مالی آرامش نسبی را تجربه میکنند. قیمت طلا و دلار نیز تا حدودی روند رو به بالا دارد و بورس تهران نیز همراه است و درحال پیشی گرفتن از بازارهای مالی است. بازار سهام تحت تاثیر ریسکهای مختلف قرار دارد و یکی از این ریسکها صدور قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام بود. قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه، آلمان و امریکا علیه برنامه هستهای ایران، در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصویب شد.
در این قطعنامه که با ۱۹ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و ۳ رای مخالف به تصویب رسید از تهران خواسته شده تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد. در این سند از ایران خواسته شده تا بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارایه و آژانس را از مکان (های) فعلی مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند» .محمد خبریزاد، کارشناس بازار سرمایه درخصوص تاثیر قطعنامه ضدایرانی گفت: به نظر میرسد که بورس از این قطعنامهها اثر میپذیرد، اما نه به شکل مستقیم. این قطعنامهها بیشتر شروع یک فرایند هستند. اگر خدایی نکرده این فرایند به مکانیزم ماشه منجر شود و دوباره تحریمها برگردند، کلیت اقتصاد ما با مشکلات جدی مواجه خواهد شد و بازار سرمایه نیز از این وضعیت تأثیر میپذیرد. وی ادامه داد: به نظر من، وضعیت بازار و قیمتها به گونهای بوده که اثرات این قطعنامهها قبلاً در دل بازار پیشخور شده است.
با توجه به مصاحبهها و صحبتهایی که از بدنه ارکان نظام به گوش میرسد، به نظر میرسد که ما بیشتر به سمت توافق حرکت میکنیم و احتمال رفع این مشکلات بیشتر از عدم رفع آنهاست. بنابراین، در حال حاضر اثری بر بازار ما نداشته است. این کارشناس بازار سهام توضیح داد: در صورتی که این مشکلات حل نشود، ممکن است در ۱۲ ماه آینده اوضاع شفافتر شود و نشان دهد که وضعیت بهتر نخواهد شد. این موضوع میتواند مشکلات اقتصادی برای ما ایجاد کند و ما نیز از آن تأثیر خواهیم گرفت. اما نکتهای که وجود دارد این است که حتی در چنین شرایطی، ممکن است بر اساس افزایش نرخ ارز و تورمی که مردم را تحت فشار قرار میدهد، بازار به نوعی رشد کند. همیشه آسان نیستند و اوضاع ممکن است پیچیدهتر شود. به همین دلیل، احتمالاً هر چه جلوتر برویم، وضعیت شفافتر خواهد شد. ولی در شرایط فعلی، به نظر نمیرسد که اوضاع بهشدت خطرناک باشد و شاید در ماههای آتی بتوانیم پاسخهای بهتری به این سوالات بدهیم.
شکست روند نزولی در بازار سهام
این کارشناس بازار سرمایه درخصوص روند بازار طی روزهای اخیر گفت: روند بازار بعد از مدتی روند صعودی خوبی را تجربه کرده و عوامل مثبتی مانند حجم معاملات و ورود پول حقیقی به بازار به وضوح دیده میشود. به نظر میرسد که سرمایه جدیدی به بازار وارد میشود و آمار کدهای فعال در دو هفته اخیر نشان میدهد که این کدها در یکی- دو سال گذشته فعال نبودهاند. این نشاندهنده ورود پول از خارج به سمت بازار ماست. وی تشریح کرد: یکی از نکات مثبت این است که حجم معاملات در نقاطی که قبلاً به عنوان مقاومت شناخته میشدند، به شکل قابل توجهی افزایش یافته و این مقاومتها به حمایت تبدیل شدهاند.
این نشان میدهد که روند نزولی شکست خورده و سرمایهگذاران احساس میکنند که بازار سرمایه وارد فاز بهتری شده است. همچنین، گزارشهای مثبتی که از شرکتها منتشر میشود، به ادامه این روند کمک کرده است. وی در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا روند صعودی بازار سرمایه ادامهدار خواهد بود، گفت: بهطور کلی، آمار نشان میدهد که ۶۰ تا ۷۰ درصد از گزارشها مثبت بوده و نسبت به میانگین فصلهای گذشته، فروش و درآمدها بهبود یافته است. این عوامل میتوانند به افزایش بیشتر قیمت نمادها کمک کنند. اما باید به این نکته هم توجه کرد که روند دلار نیز در حال افزایش است و شرکتها محصولات خود را با قیمتهای مناسبی میفروشند. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: همچنان ریسکهایی وجود دارد. یکی از مهمترین ریسکها، مسائل ژئوپولیتیکی بین ما و اسراییل است. اخبار مثبت در بازار وجود دارد، اما زمزمههایی از ناامیدی نیز به گوش میرسد.
اگر این ریسکها مدیریت نشوند، ممکن است شاخص بورس و کلیت بازار سرمایه نتوانند عقبافتادگیهای چند سال اخیر را جبران کنند. خبری زاد در توصیهای برای فعالان بازار سرمایه گفت: به خرید نمادها با دقت بیشتر توجه کنند. برخی نمادها که در چهار سال اخیر حبابی شدهاند، ممکن است انتخابهای مناسبی نباشند. برای جلوگیری از زیانهای احتمالی، سرمایهگذاران باید بر اساس تحلیل و گزارشهای مالی تصمیمگیری کنند تا از خریدهای غیرضروری و احتمالی جلوگیری کنند. تجربیات گذشته نشان داده که برخی نمادها به دلیل بنیاد ضعیف، در بازار واکنشهای نامطلوبی داشتهاند و باید سرمایهگذاران از این مسائل عبرت بگیرند.
بازار از نگاه معاملات
در سومین روز کاری هفته یعنی دوشنبه ۵آذر ۱۴۰۳، شاخص کل بازار سرمایه۵۷ هزار و ۹۳۰ واحد معادل ۲,۴۹ درصد نسبت به معاملات روز گذشته بالاتر ایستاد و به عدد ۲ میلیون و ۳۸۹ هزار واحدی رسید. همچنین شاخص کل هم وزن نیز ۱۶ هزار و ۲۵۵ واحد برابر با ۲.۱۹ درصد رشد داشت و به سطح ۷۵۷ هزار و ۹۵۲ واحدی رسید. در سوی دیگر معاملات نیز شاخص کل فرابورس حدود ۲.۱۳ درصد یعنی ۴۸۷ واحد رشد کرد و در ایستگاه ۲۳ هزار و ۳۳۴ واحدی ایستاد. در این روز ۹۴درصد نمادها مثبت و تنها ۶درصد از نمادها با قیمت پایانی منفی به معاملات خود خاتمه دادند.
همچنین ارزش صفهای خرید به ۲۴۰۰ میلیارد تومان رسید که بالاترین سطح از ابتدای سال بود. از طرف دیگر سرانه خرید حقیقیها ۵۵.۴ میلیون تومان و سرانه فروش آنها ۳۷.۲ میلیون تومان به ثبت رسید. فارس، وملی، فولاد، شستا، پارسان، نوری و وغدیر جز نمادهایی بودند که بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس داشتند و فملی، وبملت، فزر، فولاد، شگستر، وخارزم، شپدیس و ثفارس هم به ترتیب بیشترین ارزش معاملات را در بین باقی نمادهای بورسی و فرابورسی، به خود اختصاص دادند .
طی روز دوشنبه صنایع خرده فروشی، باستثنای وسایل نقلیه موتوری، خودرو، سایر موادمعدنی، حفاری، فعالیتهای مرتبط با اوراق بهادار، فعالیت مهندسی، تولید فلزات گرانبهای غیرآهن، سخت افزار و تجهیزات، خدمات رفاهی متنوع، کاشی و سرامیک، نساجی، فرآوردههای نفتی و قطعات خودرو صنایعی بودند که با بازدهی مثبت بسته شدند.