به گزارش اقتصادران، در پی شهادت اسماعیل هنیه در تهران، بازار ارز نوسانات اندکی را تجربه کرد؛ با این حال گزارش میدانی ایسنا از بازار غیر رسمی ارز، حاکی از آن است بازار ارز نسبت به روزهای گذشته کم تقاضاتر است و دلالها نیز فروشنده هستند.
براساس گزارش از بازار غیر رسمی ارز (میدان فردوسی) در ساعت ۱۳ و ۳۰ ظهر دیروز، همانطور که پیش بینی میشد، در بازار خریداری وجود ندارد. علاوه بر این، دلالها نیز خریدار نیستند و با توجه به نوسان افزایشی دلار و یورو، نرخ پیشنهادی آنها برای خرید از متقاضیان فروش، همان نرخ خرید در روزهای گذشته است. به عبارتی؛ دلالها قیمت ارز را با نرخ نوسانی امروز به فروش میرسانند، اما از کسانی که متقاضی فروش هستند، ارز را با نرخ روزهای گذشته خریداری میکنند که این موضوع خود بیانگر، واقعی نبودن قیمت ارز و نوسان آن در اثر بروز بحران سیاسی پیش آمده است.
در زمان تنظیم این گزارش (ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه ظهر) دلار با قیمت نوسانی ۶۰ هزار تومان توسط دلالها به فروش میرسید و با نرخ نوسانی ۵۸ تا ۵۹ هزار تومان توسط دلالها خریداری میشد. همچنین یورو در بازار غیر رسمی از نیز با نرخ ۶۵ الی ۶۶ هزار تومان توسط دلالها به فروش میرسید و با نرخ ۶۳ هزار و ۵۰۰ تومان توسط دلالها خریداری شد که نشان از شکاف و فاصله غیر واقعی میان نرخ خرید و فروش ارز دارد.
علاوه بر این قیمت دلار در کانالهای غیررسمی خرید و فروش ارز میان ۶۰ تا ۶۱ هزار تومان در حال نوسان است و حتی احتمال دارد در ادامه روند افزایشی آن تداوم داشته باشد، اما بدون شک افزایش و یا کاهش هیجانی نرخ ارز از واقعیت بازار و اقتصاد پیروی نمیکند و اثری کوتاهمدت داشته و با گذشت زمان به نرخی که نزدیکتر به نرخ واقعی بازار است میرسد. با این حال، تجربه عملیات توفان الاقصی توسط حماس، آغاز جنگ غزه، حمله تروریستی اسراییل به کنسولگری ایران در دمشق که منجر به شهادت چند فرمانده نظامی و دیپلمات ایرانی شد و همچنین پاسخ و حمله موشکی ایران به اسراییل در واکنش به حمله به کنسولگری ایران، نشان داده در زمان بروز این وقایع و شوکهای سیاسی، نرخ ارز و شاخص بورس با نوسان بالا و واکنش التهابی به وقایع افزایش چشمگیری را تجربه کرده است. اما با گذشت زمان و فروکش شدن بحران سیاسی نرخ ارز نیز روند نزولی خود را آغاز کرد و به محدوده کانال قبلی خود (قبل از شوک سیاسی) یعنی محدوده ۵۷ هزار تومان بازگشت و بی شک نوسان نرخ ارز امروز با گذشت زمانی کوتاه فروکش میکند.
بسیاری از کارشناسان نیز روز گذشته تاکید کردند که نوسانات در بازار گوتاه مدت بوده و جنبه اقتصادی ندارد. معاون ارزی اسبق بانک مرکزی گفت: تجربه بانک مرکزی از شروع جنگ غزه تا به امروز با وجود شوکهای سیاسی متعدد در مورد کنترل ارز بسیار موفقیت آمیز بوده است. سیدکمال سیدعلی، کارشناس مسائل ارزی و معاون ارزی اسبق بانک مرکزی، با بیان اینکه در سالهای گذشته التهابات سیاسی تاثیر زیادی بر کشور داشت، اظهار داشت: درحال حاضر نرخ ارز با وجود خبرهای منفی واکسینه شده است اما ممکن است دلالها و بعضی صرافها از این موضوع سواستفاده کنند. وی ادامه داد: شرایط کشور با رییسجمهور جدید به تعادل رسیده است که این موضوع نیز اثر خود را بر ثبات ارز میگذارد. تا قبل از تشدید درگیری حزبالله لبنان و رژیم صهیونیستی و همچنین شهادت رهبر حماس در تهران، قیمت ارز روند کاهشی داشت و به عدد ۵۷ هزار تومان هم رسیده بود و به نظر میرسد رشد حال حاضر نرخ ارز فقط تحت تاثیر اتفاق سیاسی اخیر باشد و به زودی فروکش کند.
سیدعلی افزود: تجربه بانک مرکزی از شروع جنگ غزه تا به امروز با وجود شوکهای سیاسی متعدد همچون ترور و شهادت سرداران سپاه پاسداران، عملیات تروریستی کرمان، تنشهای بین ایران و رژیم صهیونیستی و … در مورد کنترل ارز بسیار موفقیت آمیز بوده است. این کارشناس حوزه ارز مطرح کرد: باتوجه به این موضوعات، این افزایش نرخ ارز بار دیگر موقتی است و مردم باید در این شرایط آرامش خود را حفظ کنند، چرا که این جهش همچون گذشته، فروکش خواهدکرد.
وی با اشاره به اینکه مدیریت بانک مرکزی باید در این شرایط هوشمندانه باشد، گفت: دستگاههای نظارتی هم باید در شرایط فعلی تمام توان خود را برای مقابله با سودگران و دلالان به کار گیرند تا از تنش سیاسی اخیر در راستای منافع خود، استفاده نکنند. سیدعلی در پایان سخنان خود بیان کرد: به نظر من سرمایهگذاران عاقلتر از آن هستند که در شرایط فعلی پولهای خود را در ارز سرمایهگذاری کنند، البته حضور رییسجمهور در مجلس و استقبال گرم نمایندگان مجلس از آقای پزشکیان، نشان از تداوم ثبات در اقتصاد کشور دارد. همچنین یک اقتصاددان گفت: جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در ترور هنیه، مجددا ریسکهای موجود در منطقه و جهان را افزایش میدهد اما پایدار نیست.
علی سرزعیم، اقتصاددان در خصوص اقدام جنایتکارانه رژیم صهیونیستی و به شهادت رساندن اسماعیل هنیه، ریس دفتر سیاسی حماس به ایسنا گفت: این اقدام اسراییل، مجددا ریسکهای موجود در منطقه و جهان را بالا میبرد اما پایدار نیست. وی در خصوص تاثیر این اتفاق بر بازار ارز و افزایش اندک نرخ دلار بیان کرد: طبیعتا این افزایش نرخ دلیل اقتصادی ندارد و صرفا ناشی از پیشبینیهای مختلف نسبت به وضعیت آینده منطقه بوده و کوتاهمدت است.
این اقتصاددان در تحلیل روند آینده نرخ ارز گفت: اما آینده نرخ دلار به نحوه مدیریت این تنش و پاسخ ایران به این اقدام بستگی دارد؛ برای مثال در زمان حمله به کنسولگری کشور در سوریه، واکنش ایران طوری بود که هم بازدارندگی ایجاد کرد و هم به جنگ شدیدتر منجر نشد. روز گذشته بانک مرکزی نیز از سیاست کوتاهمدت ارزی خود رونمایی کرد. طبق اعلام بانک مرکزی و با توجه به پیشبینی این بانک از وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی، موضع عملیاتی بانک مرکزی در این هفته توافق بازخرید بود. از این رو، بانک مرکزی به اجرای عملیات بازار باز در قالب توافق بازخرید به مبلغ ۱۹۱.۹ هزار میلیارد ریال (۱۹.۷ همت) اقدام کرد. براین اساس، بانک مرکزی در چارچوب مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بینبانکی ریالی، عملیات بازار باز را به صورت هفتگی و موردی اجرا میکند.