به گزارش اقتصادران، نفت ایران که پس از تحریمها دستخوش ناملایمات شد و مشتریان خود را کمکم از دست داد گویا دوباره مشتریان جدیدی به دست آورده است. رویترز با استناد به منابع کشتیرانی و دادهها، در گزارشی مدعی شد ایران خریداران جدیدی برای نفت خام خود پیدا کرده و محمولههای نفتی این کشور، به عمان و بنگلادش ارسال شده است. براساس دادههای کشتیرانی موجود، در اوایل سال جاری، نفتکشها در نزدیکی بنادر بنگلادش و عمان مشاهده و ردیابی شدند.
به تازگی برآورد شده است که تولید نفت ایران با وجود تحریمهای امریکا، به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۸ صعود کرده است.
جواد اوجی – وزیر نفت ایران ماه گذشته خبر داد که تهران در حال حاضر نفت خود را به ۱۷ کشور صادر میکند. ایران میعانات گازی (نفت بسیار سبک) را با صادرات بیشتر آن، به ارزش افزوده تبدیل کرده است.
به گفته وزیر نفت، ایران موفق شده است تولید نفت خود را ۶۰ درصد افزایش دهد و از ۲.۲ میلیون بشکه در روز در زمان آغاز به کار دولت سیزدهم در سال ۲۰۲۱، به ۳.۶ میلیون بشکه در روز در حال حاضر افزایش دهد. ایران همچنین درآمد نفتی سالانه خود را از ۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰، به ۲۸.۴ میلیارد دلار افزایش داده است. بر اساس این گزارش دادههای مختلف ردیابی کشتیها در سال جاری نشان میدهد که تهران، صادرات نفت خود را در ماههای اخیر افزایش داده و به بالاترین حد در شش سال گذشته رسانده است.
اوجی در ۱۹ مارس سال ۲۰۲۴ اظهار کرده بود: جمهوری اسلامی تولید نفت و گاز خود را ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته، افزایش داده است.
اوجی وزیر نفت پیشتر اعلام کرده که صادرات نفت ایران از ۱۸۲ میلیون بشکه در سال ۱۳۹۸ به ۵۶۵ میلیون بشکه در سال ۱۴۰۲ رسیده است؛ همچنین رشد گروه نفت و گاز که سال ۱۳۹۸ منفی ۳۵ درصد بود؛ سال ۱۴۰۲ به مثبت ۲۰ درصد رسید؛ در زمینه تولید گاز مایع نیز جهش عمدهای رخ داده، بهطوری که تولید آن از سالانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن به ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال رسیده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، ایران افزایش تولید نفت خود را به چهار میلیون بشکه در روز، هدف گذاری کرده است.
در همین زمینه حسن فیاضبخش، کارشناس حوزه انرژی، در گفتوگو با خبرنگار «تعادل» اظهار کرد: ایران در ماههای اخیر توانسته است خریداران جدیدی برای نفت خود جذب کند و صادرات خود را افزایش دهد. این روند در سایه کاهش فشار تحریمهای بینالمللی و تلاشهای تهران برای پیدا کردن بازارهای جدید شکل گرفته است.
وی تصریح کرد: چین همچنان بزرگترین خریدار نفت ایران باقی مانده است. بهرغم تحریمهای ایالات متحده، واردات نفت ایران توسط پالایشگاههای مستقل چینی ادامه دارد و اخیرا نفت ایران به بنادر شمال شرقی چین منتقل شده است. این نفت با تخفیفهای چشمگیر نسبت به سایر انواع نفت خاورمیانهای، مورد توجه پالایشگاههای چینی قرار گرفته است. برخی از این محمولهها نیز به صورت مجدد برچسب خورده و به نام کشورهایی مانند مالزی و امارات به چین وارد میشوند تا از اثرات تحریمهای بینالمللی جلوگیری شود.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این، به نظر میرسد که ایران در حال گسترش بازارهای صادراتی خود به کشورهای جدید است. گزارشها حاکی از آن است که ایران در تلاش است تا نفت خود را به کشورهای دیگری مانند عمان و بنگلادش صادر کند.