به گزارش اقتصادران، بهنام علیخانی نوشت:
انتخاب ترامپ به صورت روانی بر انتظارات مردم ایران و سرمایهگذاران اثر خواهد گذاشت و این چشمانداز را ایجاد خواهد کرد که انتخاب وی میتواند به کاهش ارزش پول ملی منجر شود. همراهی نظام در راستای ورود به مذاکرات تجاری بر دوش دولت چهاردهم است. روی کار آمدن ترامپ از نگاه فعالان اقتصادی که در ایران مشغول به کار هستند، انتظارات تورمی را بالا خواهد برد.
باتوجه به پیشینه ترامپ، جامعه انتظار تنش، فشارهای اقتصادی و برخوردهای قاطعانه بیشتری را ازسوی وی دارد و همین دلیل منجر به افزایش انتظارات تورمی خواهد شد؛ به طور مثال اگر برابری قیمت دلار به ریال محدوده ۶۵ هزار تومان باشد، مطمئنا با روی کار آمدن ترامپ این رقم میتواند یک شکاف قیمتی مثبت ۱۰درصدی را تجربه و افزایش پیدا کند.
ازسوی دیگر اگر ترامپ انتخاب نشده و تیم دموکراتها رای بیاورند، شرایط فعلی میتواند ادامه یابد. بعضی از موارد اقتصادی که به صورت عینی نمود پیدا میکنند را نیز باید درنظر داشت؛ برای مثال در حال حاضر نزدیک به دو میلیون بشکه نفت و میعانات را میفروشیم که مشتری اصلی آن چین است. اگر این رویه در زمان سر کار آمدن ترامپ نیز ادامهدار باشد، به نظر نمیرسد که شرایط به سوی تورم افسارگسیخته، فشار اقتصادی سنگین و همچین رشد قیمت ارز پیش برود.
باید درنظر گرفت که طی حدود دو سال گذشته نیز که از نگاه اهالی بازار سرمایه با چراغ سبز بایدن در راستای فشار وارد نکردن ناترازی انرژی در دنیا بر امریکا مواجه شدیم و ایران توانست نفت و میعانات بیشتری را به فروش برساند، باز هم تراز تجاری به رقم منفی ۱۵ میلیارد دلار رسیده است. در عین حالی که تقریبا روزی ۲ میلیون بشکه نفت را (ولو به دلیل تحریمها و مشکلات جهانی کشور با تخفیف حداقل ۱۵درصدی) به چین میفروشیم و چین نیز طبیعتا از این موضوع استقبال میکند، کسری تجاری شدیدی را شاهدیم و تورم علیرغم سیاستهای انقباضی شدید که منجر به شکلگیری رکود در بخش تولید شده، نتوانسته خود را به محدودههای میانگین حدودا ۲۵ ساله که حدود ۲۵درصد است، برساند و همچنان بیش از ۳۵درصد باقی مانده است.